01-12-2014

Ik heb iets met Jules. De poëet. De jazzliefhebber. De mafkees. Ik heb hem op de Parade in Amsterdam eens gezien. Plaatjes draaiend in het centrum van de zweefmolen. De kinderen zwierend om hem heen. Door het doppler-effect zal de jazz hen nog vreemder in de oren hebben geklonken dan ze al vonden.
Wij ouderen stonden in drommen achter de railing te genieten. Rauwe onvervalste jazz zoals het moet klinken. Zonder doppler zwevingen. Een paar jaar geleden was hij op het Vriendenpodium met zijn neus haast tegen de naald en het ronddraaiend vinyl bijna rakend. Maar weer diezelfde oerjazz. En Deelder danste stijf mee. De haren strak achterover gekamd. Alleen. Toen. Nu met de Deeldeliers de theaters in. Als verhalenverteller, zanger, dichter, drummer, dj en nog steeds als onvervalste jazzkenner. Donderdag 4 december wordt het absurd, ruig, weird, hilarisch en toch gevoelig. Samen met Hammond-organist en pianist Bas van Lier, de gigant op de tenorsax Boris van der Lek en Erik Kooger op drums. En zoals Jules Deelder al zei “We willen graag eens wat anders laten horen dan die bonkedebonkmuziek". Dat zei hij. Maar je hoeft geen freaky jazzfan te zijn om te horen dat dit echt te gek is. Melodieus en zeker geen free- of piepknorjazz. En hopelijk tussendoor die maffe gedichten met dat vette Rotterdamse accent. Dat klinkt in een theater nog ruiger dan het al is.
Dat wordt dus genieten in de Venlose Maaspoort. Zeg trouwens aan de kassa maar dat je het via mij hebt en vrijwilliger bent van het Zomerparkfeest, dan krijg je korting! Een mooiere opmaat voor het weekend kun je je nauwelijks wensen.
Trouwens, de volgende dag op pakjesavond laat kun je met je nieuwste kado naar Shantel in Grenswerk. Balkan. Dansen! Net als toen op het Zomerparkfeest! En zondag Score Jazz Orchestra met Eric Vloeimans, Carlo de Wijs en Baer Traa. Kortom jazzliefhebbers. Al last van keuzestress? Fijn weekend!