23-07-2015

Daan, Marijke Cieraad en Pascalle Mansvelders, bekend van de grote zwarte Madonna in het Julianapark een paar jaar geleden, zorgen straks samen voor een groot en groots beeld in het festivalpark. Een echte eyecatcher. Gemaakt door de Belgische beeldhouwer, schilder en assemblage-kunstenaar William Sweetlove. Jazeker. Sweetlove. Het is zijn echte naam! Neo-pop, minimal-surreal en postmodern.
Zo staat het in de blaadjes, maar als je er voor staat gebeurt er wat met je. Dat overkwam me gisteren in het Odapark, want daar staan vele van zijn afvalplastic sculpturen tentoongesteld. Schildpadden, poedels, kikkers, buldoggen, pinguïns, wolven en een krokodil. Allemaal groot en met een plastic waterflesje op de rug. Sterke visuele kunst met een sterk verhaal. Het tijdelijke en het eeuwige wedijveren met elkaar. Fossielen als tastbaar overblijfsel van de geschiedenis. Zo gaat dat ook met gedachten. Iedereen bewaart datgene wat zij belangrijk acht. Het fossiele denken. Maar veranderingen gaan zo vlug dat organismen niet genoeg tijd hebben om Darwinistisch te evolueren en dus sterven ze uit.
Een temperatuurstijging van vijf graden in Afrika lijdt tot uitsterven van de olifanten. Dus kloont Sweetlove ze nu. En bij een teveel aan zeewater en een tekort aan drinkwater, dragen zijn dieren schoenen en waterflessen. Ze hebben het nodig om te overleven. Enigszins vergelijkbaar met de wandelende levende strandbeesten van Theo Jansen van een paar jaar geleden in het park. Straks kijken we op het festivalterrein tegen een enorm groot dier op in een felle primaire kleur. En met een riempje op de rug vastgebonden waterfles met een doekje ertussen. Klaar om te overleven. Je kunt het straks op Zomerparkfeest bewonderen. En ervoor of tot ver na het festival, zelfs tot en met oktober, in het Odapark te Venray. De moeite zeker en vast waard!
William Sweetlove. Komt dat zien in het Julianapark of in het Odapark.