30-07-2015

Zomerparkfeest heeft een lange traditie met beeldende kunst. Dit jaar kiezen we voor een nieuwe aanpak. Niet langer worden werken specifiek gemaakt voor Zomerparkfeest, maar worden bestaande werken met internationale allure naar het park gehaald. We gaan hiervoor een samenwerking aan met Odapark Venray. Er wordt gestart met werk van William Sweetlove en Gottfried Helnwein.


Beeldende Kunst
William Sweetlove is een Belg die internationaal furore maakt met grote beelden van dieren in elementaire kleuren. Soms met op het eerste oog vreemde attributen zoals schoenen of een rugzak. Sweetlove heeft echter een boodschap met zijn beelden. En dat is dat we de wereld om ons heen moeten koesteren en zuinig moeten zijn op wat we hebben. De dieren maakt hij met de attributen klaar voor een veranderende wereld. Hij maakt verder gebruik van gerecycled plastic. Dit Zomerparkfeest staat er een grote rode buldog van 180 kg zwaar en 3 bij 1,80 meter groot op het terrein.
Gottfried Helnwein een Oostenrijkse schilder en grafisch kunstenaar. Het centrale thema in het werk van Helnwein is het menselijke wezen. Als slachtoffer, maar ook als dader. Vooral het kind is een steeds terugkerend motief in zijn oeuvre. We laten in het park twee werken zien geprint op grote doeken.

Virtual reality
Ook bijzonder om te vermelden is Zonder handen, een kort filosofisch gedicht van Micha Hamel, geschreven voor en over de virtuele wereld van de Oculus Rift. Een 3D-verhaal over het loslaten van lichaam en geest, over de betekenis van denken en voelen. Zonder handen laat je hersenen werken. Demian Albers creëerde een surrealistisch vormgegeven Virtual Reality-ervaring waarin grenzen verdwijnen. Tijdens Zomerparkfeest is dit alle vier de dagen te beleven.

Activiteiten gebundeld in park
Waar we de vorige jaren gebruik mochten maken van Museum van Bommel van Dam als locatie, concentreren de activiteiten zich dit jaar volledig in het park zelf. Het museum zit in een transitiefase waardoor het niet beschikbaar is voor activiteiten van Zomerparkfeest. Theatervoorstellingen en lezingen vinden grotendeels plaats in een intieme theatertent in samenwerking met De Maaspoort: Teatro Maaspoort.